la Geografia

Venda de Calçots

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]          Contactar amb Alt Camp Informació    Páginas en castellano    English Pages

Posem al vostre abast la solució més pràctica i còmoda, en alumini i vidre templat, per a poder gaudir de la seva vivenda, terrassa i/o oficina. Per a més informació cliqueu AQUÍ.

Principal
Novetats
la Comarca
els Municipis
els Calçots
els Castells
els Atractius
els Restaurants
l'Allotjament
les Festes
Calaix de sastre

RESTAURANTS

RECOMANATS

Restaurant per a grans celebracions

a VALLS

Calçotades en un entorn Harley

a VALLS

Calçotades amb encant

a BELLAVISTA

Calçotades tot l'any

a FONTSCALDES

Les bones Calçotades

a PICAMOIXONS

Calçotades amb productes propis

a prop de VALLS

ALLOTJAMENTS

RECOMANATS

Comoditat i tranquil·litat en un entorn natural

Bosc de Valls

Un lloc per aprendre de la natura

a NULLES

Allotjament confortable i acollidor

a el MILÀ

ALTRES

RECOMANACIONS

Calçots i productes de l'Alt Camp

Calendari diari d'actes festius

GAUDIU-LES

Tractament natural de l'agua

A CASA SEVA

 

Primària
la Geografia
la Història
la Població
l'Economia
la Cultura
el Comerç
Tot i que la comarca és bastant planera, en els seus extrems està circumdada per diverses zones muntanyoses.

RELLEU - AIGÜES - CLIMA - VEGETACIÓ - MAPES

EL RELLEU.-

L'ALT CAMP DES DEL COLL DE LILLAL'Alt Camp té una extensió de 544.69 km2. Limita amb les comarques de la Conca de Barberà, l'Anoia, l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Tarragonès i el Baix Camp, junt amb aquestes dues últimes, forma el territori del Camp de Tarragona.

Presenta una part plana que es perllonga al migdia, en direcció al mar, circumdada per una franja muntanyosa: la serra de Miramar i els contraforts de la serra de Prades hi fan de límit al nord i a l'oest, i les muntanyes del Gaià, a llevant. Les altituds van des dels 72 m, en l'extrem meridional del terme dels Garidells, fins als 1.126 m de la mola d'Estat, en el límit nord-occidental, al contacte amb la Conca de Barberà i el Baix Camp.

LES AIGÜES.-

FIGUEROLA DEL CAMPEl Francolí i el Gaià, amb els seus afluents, que travessen la comarca de nord a sud, originen una zona de regadius -cas del Francolí- i l'obertura natural d'una vall més abrupta i trencada, la produïda per l'erosió fluvial del Gaià. El Francolí rep els seus principals afluent per la dreta: el Brugent i el Glorieta, i alguns barrancs d'escassa importància, com els que rep per l'esquerra. El Gaià s'alimenta principalment per manantials, ja que els afluents que rep no passen de ser barrancs de curt recorregut. Degut a la seva aportació a l'agricultura, la indústria i en menys mida al proveïment urbà, comporta que aquests dos rius quasi no portin aigua en el seu tram final. D'altra banda, quan es produeixen pluges molt intenses, experimenten crescudes que ocasionalment poden tenir caràcter catastròfic.inici pàgina

EL CLIMA.-

El relleu i la situació respecte a la Mediterrània són factors que tenen una importància decisiva en el comportament dels elements del clima a l'Alt Camp. L'orla muntanyosa la protegeix de les influències climàtiques de la Depressió Central. La plana oberta cap a la costa VALLS.jpg (67082 bytes) implica la influència de la Mediterrània com a element moderador del clima. El resultat de l'acció d'aquests factors és un clima suau, amb diferències moderades entre les diferents estacions de l'any, però amb notables disparitats dins el territori; els microclimes assoleixen a l'Alt Camp una importància considerable. hi domina el clima mediterrani (15º a la plana i 12º a la muntanya). Les precipitacions són escasses (500 mm) i estan mal repartides al llarg de l'any; essent més importants a la tardor i a la primavera i escasses a l'estiu, però també periòdicament és produeixen aiguats que en ocasions són de caràcter catastròfic. El vent més important és el serè, propi de l'hivern que afecta a tota la comarca i pot assolir velocitats considerables, especialment a la part septentrional i occidental.inici pàgina

LA VEGETACIÓ.-

PAISATGE DE MONT-RALLa diversitat que es troba a l'Alt Camp pel que fa a les roques, els climes, els sòls, etc., implica també una gran varietat de comunitats vegetals. La plana pertany, des del punt de vista de la vegetació, a la terra baixa mediterrània, mentre que la perifèria de muntanyes, a partir dels 800 a 900 m, pertany al domini de la muntanya mitjana mediterrània, de forma generalitzadora, ja que les condicions locals les poden fer variar. Els darrers anys hom constata a l'Alt Camp una considerable reducció dels espais forestals, especialment per causa dels incendis, les pinedes cremades han estat substituïdes per comunitats més pobres que fan difícil el procés de reinstauració de la vegetació arbòria.

MAPES: FÍSIC, COMARCAL I DE MUNICIPIS

MAPA FÍSIC             MAPA COMARCAL I DE CARRETERES             MAPA DE SITUACIÓ DELS MUNICIPIS.gif (18454 bytes)

(Clicant al damunt podrà veure els mapes a mida més gran)inici pàgina

 

Una selecció dels millors productes de l'Alt Camp

Venda de Calçots i

tot per a la Calçotada

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]

Contactar amb Alt Camp Informació

©1998-2014   Associació Sense Límits - Muralla Sant Antoni, 101 - 43800 VALLS (Alt Camp)

Castellano     English

Sense Límits & Internet: Directori Alt Camp - Assoc. Sense Límits - Masia Virtual - Dades Països Catalans

BIBLIOGRAFIA: Gran Enciclopèdia Catalana, Història de Catalunya, Gran Geografia Comarcal de Catalunya, Tarragona Poble a Poble, Salvat Català, Geografia Comarcal de Catalunya, Enciclopèdia Universal Catalana, Catalunya Poble a Poble..., també publicacions, tríptics, pàgines web, etc. d'entitats públiques... així com fonts documentals d'arxius públics i particulars.